Blog

Eetbare print, wat is het en wat kun je er mee?

De laatste tijd zijn eetbare prints erg populair bij CakeM in Deventer. Het voordeel van een eetbare print is dat je de taart zo nog persoonlijker kan maken of meer kan laten aansluiten bij een thema. Een voorbeeld hiervan is deze Frozen taart met eetbare print. Uiteraard is het ook mogelijk om kleine eetbare prints op cupcakes te plaatsen met bijvoorbeeld een logo of een kleine foto.

Maar wat zijn eetbare prints precies en waar smaakt het naar? Eetbare prints worden op frosty sheets geprint. De frosty sheets bestaan voornamelijk uit zetmeel, suiker en water en zijn vrijwel smaakloos. Je wilt immers de smaak van de taart proeven ;-). Het printen wordt gedaan in een speciale ‘food printer’ met eetbare inkt. Eetbare inkt is geen echte inkt, maar water met kleurstoffen en een beetje conserveringsmiddel.

Een eetbare print komt het beste tot zijn recht op een fondanttaart. Er zijn verschillende thema’s mogelijk van Woezel en Pip, Bumba tot aan Formule 1. Heb je zelf al iets in gedachte of wil je overleggen over een idee neem dan gerust contact op. Een eetbare print hoeft ook niet perse rond te zijn maar mag ook vierkant zijn of een ander formaat. Op de afbeelding/foto is het ook mogelijk een naam of leeftijd te verwerken om zo de print een nog persoonlijker tintje te geven.

eetbare print collages

Hoe bewaar je taart, cupcakes en koekjes?

Alles wat je bestelt bij CakeM wordt vers voor je gemaakt. Mocht je de taart of cupcakes niet dezelfde dag opeten dan zijn er diverse mogelijkheden om ze langer te bewaren. Op deze manier kun je er gespreid over een aantal dagen van genieten.

Taart bewaren

Veelal ligt het aan de vulling of een taart met fondant wel of niet in de koelkast moet worden bewaard. Vulling van bavarois of slagroom bijvoorbeeld wel. Jam hoeft weer niet in de koelkast en kan op een koele plek uit de zon worden bewaard. Andere taarten zoals appel-, kwark- of slagroomtaart moeten worden bewaard in de koelkast. Dan blijven ze 2 tot 3 dagen goed.

Je kan taart, afhankelijk van de vulling, ook invriezen (daar wordt het vaak zelfs nog lekkerder van)*. Bewaar de taart in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen en sluit deze goed af. Een taart blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. Wil je de ingevroren taart opeten laat deze dan eerst in de taartdoos zonder plastic zak ontdooien in de koelkast, doe dit 24 uur van te voren. Haal een halfuur voor het aansnijden de taart uit de koelkast, zodat deze nog even kan ‘drogen’ en op een prettige temperatuur kan komen. Kom in de tijd dat de taart ontdooit en ‘opdroogt’ niet aan de taart, dat zal je dan blijven zien!
taart bewaren in de koelkast

Cake bewaren

Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen door de cake in folie te wikkelen en daar nog een plastic zak om heen te doen. Dan blijft het 3 maanden* goed. Zet cake nooit in de koelkast dan droogt het uit.

Cupcakes bewaren

Voor cupcakes geldt hetzelfde als voor cake.  Gevulde en ongevulde, maar ook gedecoreerde cupcakes kunnen worden ingevroren. Luchtdicht verpakt blijven ze 3 maanden goed*. Ze zijn met een halfuurtje ontdooit (eerst in de koelkast en daarna er buiten). Cupcakes met een toef, kan je beter niet zo in zijn geheel invriezen. Dit komt het uiterlijk niet helemaal ten goede (met bijvoorbeeld een toef van botercrème, kan deze gaan schiften). Net als bij taart ligt het ook hier eraan welke vulling je in de cupcake hebt of het in de koelkast moet worden bewaard of kan worden ingevroren. Cupcakes met een toef kunnen beter op een koele plek of in de koelkast worden bewaard.

Koekjes bewaren

Koekjes zijn het beste in een koektrommel te bewaren. Hier kan je ze zo een aantal weken in bewaren.

 

Is er een hittegolf in Nederland of Deventer, of heb je een speciale vulling in je taart? Vraag dan tijdens het ophalen van je bestelling wat de beste opties zijn en ik geef je graag advies.

* Afhankelijk van welk type diepvries, hoe snel deze invriest en hoe vaak de deur open en dicht gaat.

Maak je eigen mug cake!

Overgewaaid uit Amerika, maar nu ook hip in Nederland de mug cake. Lekker en gemakkelijk zelf te maken. Wat heb je nodig om binnen 5 minuten je eigen mug cake te maken? In mijn voorbeeld ga ik uit van een kruidcake mug cake, maar er zijn natuurlijk meerdere varianten mogelijk.

Benodigdheden kruidcake mug cake

– 70 gram mix voor kruidcake (in dit voorbeeld van Home Made)
– 35 ml (koud) water
– 1 grote mok van 360 ml inhoud of 2 kleine kopjes van 180 ml.

Eigenwijs als ik ben heb ik twee grote mokken gebruikt en het mengsel over beide verdeeld. Dan heb je zeker wat te lepelen en de inhoud blijft binnen de mok, zodat je er nog iets lekkers op kan spuiten. En niet minder belangrijk er stroomt niets over dat verloren gaat, want dat is zonde! En het mooie aan dit pak is, dat je er een dubbele hoeveelheid uit kan halen. Dubbel zo lekker en dubbel zoveel plezier ervan.

mug cake ingrediënten

Bereiding

Als je voor één leuke grote mok gaat, doe je alle ingrediënten er in. Even goed roeren (ook op de bodem), zodat je een klontvrij beslag krijgt. Wil je twee mokken gebruiken, dan kan je de mix en het water in een beslagkom doen en klaarmaken. En vervolgens het beslag verdelen over beide mokken. Voordeel hiervan is dat je beter kan zien hoe de verdeling is (en of het eerlijk verdeeld is). Zet de mok(ken) in het midden van de magnetron en gaar de mug cake in 60 seconden op vol vermogen (900 watt). Het kan per magnetron verschillen hoeveel tijd er nodig is, omdat elke magnetron een ander vermogen heeft. De mijne had er 1,5 minuut voor nodig. Er even bijblijven en kijken hoe het gaat. Door met een prikker in je mug cake te prikken kijk je of hij gaar is. De mug cake is gaar, als de prikker er droog en schoon uitkomt. Gebruik wel een ovenwant als je de mug cake uit de magnetron haalt (de mok is heet). Even laten afkoelen en smullen maar!

mug cake bereidingswijze

Mug cake variaties

Experimenteer met de ingrediënten en maak een eigen variant, bijvoorbeeld een Nutella mug cake, of doe er verkruimelde koekjes of chocoladestukjes doorheen. Een toefje slagroom er op is ook heerlijk. Zelf een leuke variant bedacht, zet het in de reacties hieronder.

kruidcake mug cakes

Paasactie en paastaarten

Eind maart is het Pasen. Wat is er nou leuker dan op visite gaan en een lekker paastaartje meenemen?! Bestel nu je paastaart(en) bij CakeM in Deventer! Je kan kiezen uit een fondanttaartje of een taart met Kitkat en paaseitjes. Op de foto zie je een paar mogelijkheden. Dit zijn taarten voor 6 personen. Er zijn verschillende keuzes voor de vulling: advocaatmousse (niet geschikt voor kinderen), banketbakkersroom en jam.

Nu bij elke bestelling een zakje met paaseitjes! Bestellingen voor Pasen worden tot er met donderdag 24 maart a.s. aangenomen.

Paastaart voorbeelden

paastaart collage